Povratak

Pa valjda je toliko zaslužio...





- Priča iz arhive -

Iza rata došlo neko drugo vrijeme. Na trenutak se učinilo da bi se mogao preskočiti stalež, ona granica  ispod koje te život smjestio s nalogom da ispod nje i ostaneš. Svak od nas počeo graditi neku svoju karijeru, neku svoju kulu. Tek danas vidimo da su bile od karata.
Tako i ON. Do rata bio seljak;  poljoprivrednik, kako se to sada moderno kaže. ON i žena radili po cijele dane. Kasnije pripomagala i djeca. Bilo ih četvero. Pa i sa njihovim rukama poslu nije bilo kraja. S proljeća prihrani žito, pa zasij kukuruz, pa posadi jutro bašče; obreži voće; pokosi; osuši; pokupi šljive; pripravi drva; poberi kukuruz; opet poori za žito i onda opet sve ispočetka. Imao  malu kuću „u ključ“ na samoj periferiji. To mu ostalo od roditelja. Kakvu su je ostavili, takva je i bila; tek svake godine starija i jadnija. Od te poljoprivrede jedva bilo djeci za knjige i za struju. 
Onda i NJEGA mobilizirali. Nije bio najhrabriji, ali ni najplašljiviji. Bljesak. Oluja. Sve je ON to prošao u gardijskoj uniformi. Hvala dragom Bogu, vratio se živ. Oružje predao, al' uniforme nije skidao. Neka se vidi. Neka ga ne zaborave. I ON je ovu državu stvarao. Kao i drugi. A drugi s te uniforme na lijepe stolice posjedali. Bome, tražit će i ON. „Bome i traži,“ podržavala ga žena. Dosta smo se mi siromaštva nauživali. Tražio, tražio, pa i dobio. Postao „precjednik“ nogometnog kluba. Lokalnog. Najlokalnijeg. Još samo to ostalo nepopunjeno i slobodno, no ON bio zadovoljan. Čak dapače, bila mu to čast. Skinuo maskirnu uniformu i kupio u Mađarskoj  dva odijela: jedno bordo crveno; onako, kao da malo vuče na ljubičasto i jedno tamno zeleno. I takve kravate. „Sad moram među ljude, i to one viđenije i uglednije,“ govorio je ženi. “A bome, dolazit će i ljudi k nama. I to ne kak'i bilo.“
I krenuo je  među te viđenije ljude: na izložbe, domjenke, priredbe, obljetnice, otvaranja, obilježavanja, presijecanja( vrpci), polaganja(vijenaca i kamena temeljaca), koncerte, utakmice, skupove, govore, sahrane....Imponiralo mu to. A bome, i u kući sve krenulo naprijed.
Kad je k'o „precjednik“ za klub nabavljao tenisice, dodao još šest na narudžbu; za sebe , ženu i djecu. I to "najkove". Dosta su se oni nanosili jeftinih plastičara. Nije se ON džabe borio za ovu državu. Pa valjda je zaslužio tih šest pari tenisica. Kad nabavljali trenirke, On opet pripiše: najprije šest, a onda još dvije. Dat će i bratovoj djeci. Pa valjda je toliko zaslužio; tih osam pišljivih trenirki. Novaca bilo; malo od donacija, malo od članarina i ulaznica; najveći dio iz gradskog proračuna.
Sad se i ON družio sa ljudima. I to, bome, ne kakvim god. Baš neki dan bio kod „zubarce“ Jaaasne. Odnio joj najkice za nju i muža. Onako, ispred kluba. Bome ga i u kuću pozvala.

                                                        & & & & & & &

„Nezahvalnici  jedni“, govorio je ženi dok su radili oko stoke.“Mene smijeniti; mene koji sam po cijele dane  rintao za klub, obilazio ugledne ljude i borio se za klub. Mene smijeniti nakon svega što sam za njih učinio. “

                                                        & & & & & & &

U samo godinu dana za klub je kupljeno  čak  374 pari najkvalitetnijih tenisica i 479 prvoklasnih trenirki; govorilo se na skupštini kluba. A igrači nemaju ni prave lopte. Stoga smijenili  NJEGA   i izabrali novoga predsjednika. I to bome pravog. On je stalno u sportskom. A ne k'o bivši što 'odaju u odijelu. Ovom Novom i  žena sva u sportskom. I djeca. Fini neki čovjek.  Baš mi nekidan priča zubarica Jasna da bio kod nje. Donio joj najkice za nju i muža. Onako, ispred kluba. 
(Svaka sličnost sa stvarnim osobama je slučajna)

   Djelovanje Ladice pomažu:

Sviđa Vam se stranica?

Preporučite nas prijateljici, prijatelju, ujni, tetku...

 

Pisma u Raj

Znaš, ...

Tekstovi za čestitke

Ako želite napisati nešto posebno, za nekog iznimnog,... pročitajte ponuđene tekstove za razne prilike!

Katalog čestitki

Onima koji vam puno znače, izrazite na poseban način  svoje osjećaje,želje i čestitke. Čestitke jedinstvene po tehnici...

Suveniri

Stvorila sam „Josipa i Katicu, Slavonca i slavonsku snašicu, koji su u crkvu krenuli, za misu se odjenuli  

Pokloni

Kakvi? Da ne koštaju puno; da obraduju; da ne omalovaže, ali ni prezaduže onoga kome  nosimo 

Ručni radovi i rukotvorine

Što oči vide, ruke naprave...  

Priče iz moje kuhinje

Tajna „ oružja“ u kuhinji :
Ja sama probala ili čula od drugih pa „šaljem „dalje.

Pola života je iza nas. Dobro, možda i malo više.
Pola života je ispred nas.Dobro; možda i malo manje.
Ali, u prosjeku, negdje smo oko sredine.

Kad te teškoće pritisnu

Točno prije godinu dana obolio sam od teške i ozbiljne bolesti, tzv. Non Hodgingov limfom, od koje se još uvijek liječim.

Zdravlje iz prirode

Ljekovito bilje, biljni pripravci, zdravstveni potencijal namirnica

 Mala Ladica

Iz ruku i pera moje kćeri 

Četvrti ćošak

Postoje takozvani "muški" i "ženski" kućanski poslovi. U ovoj će se rubrici pisati o "muškim" poslovima, i ja ću, kao novi član "uredništva",  pisati o njima

Priče s naslovnice

... o ljudima i događajima iz naše, ali i vaše okoline.