Povratak

Doktorica


Rat  je i preseljavao. Bez kamiona, nosača i kutija . Što su do rata imali oni koji su otišli odavde, vidjeli smo. Što su do rata imali oni koji su doselili ovamo, nismo znali. Samo smo čuli. Od njih. „Sve najbolje“, pričali su .“A vidi na što su došli: spaljeno, srušeno!“ Znali  smo kojem  narodu pripadaju  ti koji  nam dolaze u susjedne kuće, ali nismo znali ni kakvi su, ni čime se bave, ni kako će nam biti živjeti  uz  njih.

Uglavnom  je dolazila sirotinja kakva smo i sami bili. No ipak, sa jednim  na samom vrhu sela zamijenila  kuću  jedna  Doktorica. 'Ajde de ! Nek  se i naše selo malo pokrene, nek' je dobilo nekog viđenijeg  i  školovanijeg. Odmah  smo se i mi osjećali  nekako  učenije.
Al', Ona sirota isto postradala. Sve joj tamo uzeli, otjerali je iz njene krvavo stečene  muke. Uspjela iznijeti  samo liječničku torbu.

Počeli smo se doslovno otimati za Nju: kod koga će na kavu, kod koga  na ručak, sa kim će se više družiti. Davali smo joj sve najbolje iz bašče, kuhali  joj pekmeze, spremali  joj zimnicu. Pa kad te poslije netko pita  tko  ti  je  sve bio u gostima , a ti kažeš:“ Jaaa, Doktor'ca, Doktor'cin muž, Doktor'cin sin, Doktor'cine dvije kćeri ( kažeš jednu po jednu, da ih bude više iz Doktor'cine kuće ), a oni poslije nisu ni bitni, ni važni, ni vrijedni nabrajanja.

No bila i Ona nama prekrasna. Noć, dan, kad god zaboli, slobodno bi joj kucali na vrata. Čak se ljutila ako bismo  trpjeli  bolove do jutra. Mjerila nam je tlak, slušala pluća, pratila temperaturu. Bila  blaga, strpljiva. Takve nije bilo prije rata ni u jednoj ambulanti, a bome ni u bolnici. Za sve imala tablete. I njih je onda  bilo iz donacija. Imali smo ih i mi, al' mi nismo znali koja je za što pa bismo bolje išli Doktorici. Ona je bila stručna. A i za svakoga imala lijepu riječ. Stara je izreka da lijepa riječ pola bolesti izliječi.

Obližnju bolnicu brzo obnovili, pa i naša Doktorica dobila posao. Svi  smo  bili  veseli  zbog  toga. Neka, Ona je došla u naš kraj živjeti sa svojom familijom pa je i pravedno da joj daju posao. A i mi ćemo  imati vrata na koja ćemo slobodno pokucati.
Ubrzo dospjela  i ja u bolnicu. Prijelom pa operacija. Ležala sam na krevetu  do  vrata i kratila si vrijeme  gledajući  tko prolazi bolničkim hodnikom . Ma čekaj, je l ' to ?! Ma niiije! To je neka čistačica. 

Ipak je bila. Naša Doktorica, ali u sivom  mantilu i sa džogerom u rukama.
A onoliki pekmezi, očišćeni  orasi, gladiole koje smo po bašči brali samo za Nju, ...ručkovi   na koje je dolazila sa mužem i  sve  troje  neotesane djece. Krmačetina! Ostajala  je do uveče, da se ogrebu i za večeru.

   Djelovanje Ladice pomažu:

Sviđa Vam se stranica?

Preporučite nas prijateljici, prijatelju, ujni, tetku...

 

Pisma u Raj

Znaš, ...

Tekstovi za čestitke

Ako želite napisati nešto posebno, za nekog iznimnog,... pročitajte ponuđene tekstove za razne prilike!

Katalog čestitki

Onima koji vam puno znače, izrazite na poseban način  svoje osjećaje,želje i čestitke. Čestitke jedinstvene po tehnici...

Suveniri

Stvorila sam „Josipa i Katicu, Slavonca i slavonsku snašicu, koji su u crkvu krenuli, za misu se odjenuli  

Pokloni

Kakvi? Da ne koštaju puno; da obraduju; da ne omalovaže, ali ni prezaduže onoga kome  nosimo 

Ručni radovi i rukotvorine

Što oči vide, ruke naprave...  

Priče iz moje kuhinje

Tajna „ oružja“ u kuhinji :
Ja sama probala ili čula od drugih pa „šaljem „dalje.

Pola života je iza nas. Dobro, možda i malo više.
Pola života je ispred nas.Dobro; možda i malo manje.
Ali, u prosjeku, negdje smo oko sredine.

Kad te teškoće pritisnu

Točno prije godinu dana obolio sam od teške i ozbiljne bolesti, tzv. Non Hodgingov limfom, od koje se još uvijek liječim.

Zdravlje iz prirode

Ljekovito bilje, biljni pripravci, zdravstveni potencijal namirnica

 Mala Ladica

Iz ruku i pera moje kćeri 

Četvrti ćošak

Postoje takozvani "muški" i "ženski" kućanski poslovi. U ovoj će se rubrici pisati o "muškim" poslovima, i ja ću, kao novi član "uredništva",  pisati o njima

Priče s naslovnice

... o ljudima i događajima iz naše, ali i vaše okoline.