Povratak

Dugovi iz devedeset prve

(Priča iz arhive)
 Zvali jutros naši Inozemci. Dolaze i ovo ljeto. Njih troje.
- Pa po čega opet? 
- A što se čudiš svake godine iznova? Pa ni jedno ljeto još nisu preskočili. Znaš i sam. Koliko i ja. Kao da sam ih ja zvala .
- E vala, za ovolike godine već bismo  im se odužili i da ste za križarskog rata bili kod njih. I još ti sirota tamo i kuhala i prala za sve njih.
- A što ja tu sad mogu?! Reci im ti!
- Zašto ja?! Ti im reci da su odavno svaku mjeru prevršili!
- Ja ne mogu. Oni kažu da se kod nas najljepše odmore. 
- Pa to vjerujem. I ja b' se rado nekom navezao, pa da mi se servira po tri obroka u danu, a sve ban-badava.
- A nemoj sad i ti pretjerivati! Pa kupe kruh.
- O jake nam pomoći! Što ne kupe meso, a mi ćemo kruh. Pa znaš da im auto zauzme pola našeg dvorišta. A mi ga iza rata i nemamo. Jer imamo njih. Pa svako ljeto debelim guskama mažemo vrat.
- Ove im godine ne dolazi sin već samo kćer, pa će odmah manje hrane otići. Znaš da on uvijek najviše jede. Rekli su ako vrijeme bude lijepo da će otići par dana na more.
- Vraga će otići! Na moru se plaća. I kruh. I meso. I zrak. I pogled. A kod nas im sve to džabe. E da smo znali što sad znamo, ne bi ti  devedeset prve s djecom baš k njima bježala. Sad ćemo jadni do idućeg rata odrađivati tih tridesetak dana što si s djecom bila kod njih.
- Ma ne ljuti se i ne griješi duše. Možda će se s vremenom izdovoljiti pa i prestati dolaziti. 
- Ženo božija, pa je l' ti znaš koliko je godina prošlo iza rata? Da je do izdovoljenja, odavno su nam se trebali skinuti s vrata. Džabolebuk je to, moja draga! Džabolebuk.
                                    & & & & & & & & & &
Došli su početkom kolovoza. Vole da su ovdje i za Gospu. Ipak im došao i sin. Jer nigdje pečene janjetine kao ovdje. Nema toga tamo kod njih, govorio je  pijuckajući  ovdašnju šljivovicu iza koje se bolje jede. (I više; mislili su njegovi domaćini ljuti na sebe što su se uopće ponadali da će ih ovaj mesožder mimoići ove godine). 
- Džabolebuk; samo džabolebuk, govorio je  domaćin svojoj ženi koja ga je šutkala da ovi ne čuju. Ima svagdje svega. I još stoput bolje. Al' tamo se plaća, nastavio je domaćin tiše, al' ipak dorekao što mu je na pameti bilo.
Spavali su, šetali, čekali ručak. Pa onda opet spavali. Donijeli su neke odjeće. Nije ona bila ni stara ni isprana, al' ovdašnji  ljudi ne nose tako šareno. A ni veličine nisu dobre. Sve nešto sićušno.
- Bože, kao da nas ne znaju. Svake godine donesu  te male brojeve, kao da nas nikad nisu vidjeli. Džabe vuku, sad se već ljutila i domaćica.
Inozemci pokoji puta kupili kruh, a jedno dva puta i veliku lubenicu. 
Ma neće oni biti ovdje za džabe. Nisu oni takvi ljudi, govorili su po dva dana iza svake lubenice.
A ovi naši kupovali sve ostalo. Na karticu. I to kreditnu. Za svaku ih kupnju ljubazno izdvajali iz reda dok ne dobiju autorizaciju  za račun. Crvenjeli i bljedjeli ovi naši svaki put dok su tako stajali po strani. Odahnuli svaki put kad bi naplata bila odobrena.  Pa kud bi jadni od sramote da su morali na blagajni  ostaviti  svu tu robu. A i, što bi onda skuhali kod kuće onima što im auto do pol njihova dvorišta.
                                      & & & & & & & & & &
„Dragi prijatelji!
Evo, mi i ove godine ostali vjerni seoskom turizmu. Puno je skuplje nego na moru, al' kad mi volimo mir i domaću hranu, spremni smo i platiti. Rado vas se sjećaju i puno vas pozdravljaju iz Hrvatske vaši prijatelji.
P.S. Vraćamo se za 14 dana, pa se i vidimo. „ – pisalo je na  hrpi razglednica koje su Inozemci slali nekim svojim prijateljima.

   Djelovanje Ladice pomažu:

Sviđa Vam se stranica?

Preporučite nas prijateljici, prijatelju, ujni, tetku...

 

Pisma u Raj

Znaš, ...

Tekstovi za čestitke

Ako želite napisati nešto posebno, za nekog iznimnog,... pročitajte ponuđene tekstove za razne prilike!

Katalog čestitki

Onima koji vam puno znače, izrazite na poseban način  svoje osjećaje,želje i čestitke. Čestitke jedinstvene po tehnici...

Suveniri

Stvorila sam „Josipa i Katicu, Slavonca i slavonsku snašicu, koji su u crkvu krenuli, za misu se odjenuli  

Pokloni

Kakvi? Da ne koštaju puno; da obraduju; da ne omalovaže, ali ni prezaduže onoga kome  nosimo 

Ručni radovi i rukotvorine

Što oči vide, ruke naprave...  

Priče iz moje kuhinje

Tajna „ oružja“ u kuhinji :
Ja sama probala ili čula od drugih pa „šaljem „dalje.

Pola života je iza nas. Dobro, možda i malo više.
Pola života je ispred nas.Dobro; možda i malo manje.
Ali, u prosjeku, negdje smo oko sredine.

Kad te teškoće pritisnu

Točno prije godinu dana obolio sam od teške i ozbiljne bolesti, tzv. Non Hodgingov limfom, od koje se još uvijek liječim.

Zdravlje iz prirode

Ljekovito bilje, biljni pripravci, zdravstveni potencijal namirnica

 Mala Ladica

Iz ruku i pera moje kćeri 

Četvrti ćošak

Postoje takozvani "muški" i "ženski" kućanski poslovi. U ovoj će se rubrici pisati o "muškim" poslovima, i ja ću, kao novi član "uredništva",  pisati o njima

Priče s naslovnice

... o ljudima i događajima iz naše, ali i vaše okoline.