Ručni radovi - vezenje

Ručni radovi - heklanje

Ručni radovi - razne tehnike

Ručni radovi - ukrašavanje prostora  

Ručni radovi kao pozadina za priču

Ručni radovi - modni detalji

Ručni radovi - igračke i zabava

Ručni radovi - radovi koji znače više 

Ručni radovi - pletenje

Izrada našeg suvenira "Lutka u narodnoj nošnji" - prikaz

  

Izrada čestitki od prešanog cvijeće, heklanih detalja i ostalih ukrasnih elemenata

 

Ručni radovi   ili   rukotvorine

 

Očita i potpuno razumljiva kovanica.
Ovo su ljudske ruke sklopljene na molitvu ili pak zahvalu dragom Bogu što im je takvu moć dao.I ovaj gipsani reljef je rukotvorina. To nisam ja radila. Prije mnogo godina dobila ga je na poklon moja kći i od tada ga čuvamo. Visi iznad njenog uzglavlja i sam za sebe govori sve što  bi trebalo reći kraj uzglavlja jednog djeteta, pa makar i odraslog.

 


 

 

 

 Ovo dolje su moje ruke. Uglavnom neuređene. Nerijetko na poklon dobijem pribor za nokte. Neko ga vrijeme zadržim, čak prikupim lak za nokte. Onda to stoji, stoji, lak se osuši, pribor poklonim dalje. I ostaje ono što vidite na slici. Uglavnom budu i gore: pred Uskrs  su zamrljane ostacima raznih „farbi“. Najčešće crvene, žute i plave. Pred Božić su od bronze, što zlatne, što srebrne. U međuvremenu su od zemlje, orahovih kora i ljusaka...počesto su od ljepila i silikona... S njima „farbam“, krojim, okopavam, “preštijavam“, mijesim, crtam, slažem, lijepim, našivam, heklam, prešam, plijevim, sadim, sijem, ukrašavam, raščupavam, gnojim, pišem,.......O N E    S U   M O J    A L A T. U svakom trenu mi trebaju i volim da su mi u radnom položaju. Na ovom mjestu ću pokazati  što su stvorile ljudske ruke. I ne samo moje. A ono što su stvorile moje, pokazat ću i kako su to napravile, da možete i Vi . Ili kao ja, ili slično, ili čak bolje. Nekome za ideju, nekome za zabavu i razbibrigu. Ako niste od onih „š t o    o č i m a   v i d e, t o  r u k a m a   u n i š t e", Vama će ovo biti veoma zanimljiv kutak. Bilo bi još ljepše kada biste i Vi meni mogli poslati fotografije svojih rukotvorina. Molila sam sina da mi dopuni stranicu i tom funkcijom , al' sada još nema vremena. U šali je uzviknuo : “Vidi je, juče došla, a sada bi već dopune. Za par dana će tražiti redizajn, a još joj „šalabahter“pod tipkovnicom. Strpi se, majo, do mog godišnjeg! “Pa dobro, strpit ćemo se onda. Do njegovog godišnjeg  fotografije mojih rukotvorina, a kasnije i vaših.

 

 

 

 

  
M O J A    Š I V A Ć A    M A Š I N A

 


Nakon toliko metara i metara sašivene tkanine, želim Vas upoznati sa mojom  mašinom. Prije rata sam imala modernu, električnu, sa puno  operacija. No, izgorjela je u ratu, kao i sve drugo što sam u kući imala.Nakon rata ovu mi je mašinu poklonila jedna moja starija prijateljica uz ono: “Ako se nećete ljutiti, imam ja mašinu moje pokojne sestre!?“
Ne samo da se nisam ljutila, već sam ostala zapanjena vrijednošću i dragocjenošću  onoga što primam. Uz mašinu sam dobila i limenu kutiju sa stopicama za kompliciranije zahvate, knjižicu koja je sadržavala  upute za upotrebu. Ali,moja je prijateljica sa njom dala i uspomenu na svoju sestru.
Bilo ih je tri. Kada su se početkom prošlog stoljeća spremale za udaju, njihov je otac iz štale prodao tri krave i kupio tri šivaće mašine; za svaku kćer po jednu. Pa sad vidite koliko je tada vrijedila, ali i trebala šivaća mašina. Danas ih nude na sve strane, na milijun rata, ali ih nitko neće i nikome ne trebaju.
Ova moja je proizvedena 1928. godine. Njena vlasnica, sada već pokojna Marija, sestra moje prijateljice, dobila ju je 7.4. davne 1936.godine, što je napisala na prvoj stranici knjižice uputa. Zapisala je i cijenu: 5.825 dinara.
Ja sam je dobila 14.7.1998. godine, pa sam i ja to upisala odmah iza zabilješke prve vlasnice.
Dok radim za njom, nerijetko se pitam koliko li je posašivala novih haljina za nadolazeće svece, koliko li je pokrpala nogavica na dječačkim hlačicama, koliko li je volančića našila na haljinice. Ona je ( mašina) nastala u vrijeme kada nije bilo ni kartica, ni čekova, ni dozvoljenih minusa, ni rata. U njeno vrijeme vrijedilo je pravilo „da zakrpa kuću čuva“. Žene su bile pri kući i za kuću: smirene, za sve obučene. Jutrom bi  na prozor iznosile posteljinu. Što ranije, to bolje. Onda bi , za hlada otišle u bašču ili, ako je nemaju, zalijevale bi cvijeće i opkidale žute listove. Onda, kad bi sunce već postajalo jače, ulazile bi u kuću pristavljati ručak. Svaki dan (ručak); svaki dan svježi i dugačiji od jučerašnjeg (ručka). Nisu imale (žene) depresiju niti stres. Ispraćale su i dočekivale svoje ukućane i bile u kući  nezamjenljive.
Ja ustajem u pola pet ujutro. Ni kreveta ne namjestim. Što bih nekad i stigla, ne volim ga namještati kad posteljina nije izzračena. Putujem svaki dan 40 km na posao da plaćom platim struju za sve aparate koji rade umjesto mene, dok ja nisam kod kuće. Vraćam se sa stresom, bez snage, pospana jer,...davno je bilo pola pet ujutro. Opet vozim 40 km, sada prema kući, jedem, malo odmorim, operem se, opeglam ono što mi treba za sutra i idem rano spavati kako bih mogla i sutra rano ustati jer do posla imam 40 km..........,.........,.......
Sretna? Ravnopravna? Emancipirana?

 

 

 


L A P T O P

I, kao što  u mnogim  dvorištima pas i mačka nerijetko žive u slozi i ljubavi, tako uz moju mašinu stoji  laptop. On iz ovoga stoljeća, ona iz prošlog. Nema ljubomore, ni svađe, ni netrpeljivosti. Kad se okrenem k mašini, on  odmara i drijema. Kad  nas dvije nešto sašijemo, on to „ baci“ na stranicu.
I ova difenbahija tu mora biti, iako ponekad smeta.To živo lišće koje  podrhtava, ili u taktu tastature, ili u taktu moje singerice, sjeća me na  zelenilo sela  koje više nemam i na bašču koju takođe više nemam.

  


   Djelovanje Ladice pomažu:

Sviđa Vam se stranica?

Preporučite nas prijateljici, prijatelju, ujni, tetku...

 

Pisma u Raj

Znaš, ...

Tekstovi za čestitke

Ako želite napisati nešto posebno, za nekog iznimnog,... pročitajte ponuđene tekstove za razne prilike!

Katalog čestitki

Onima koji vam puno znače, izrazite na poseban način  svoje osjećaje,želje i čestitke. Čestitke jedinstvene po tehnici...

Suveniri

Stvorila sam „Josipa i Katicu, Slavonca i slavonsku snašicu, koji su u crkvu krenuli, za misu se odjenuli  

Pokloni

Kakvi? Da ne koštaju puno; da obraduju; da ne omalovaže, ali ni prezaduže onoga kome  nosimo 

Ručni radovi i rukotvorine

Što oči vide, ruke naprave...  

Priče iz moje kuhinje

Tajna „ oružja“ u kuhinji :
Ja sama probala ili čula od drugih pa „šaljem „dalje.

Pola života je iza nas. Dobro, možda i malo više.
Pola života je ispred nas.Dobro; možda i malo manje.
Ali, u prosjeku, negdje smo oko sredine.

Kad te teškoće pritisnu

Točno prije godinu dana obolio sam od teške i ozbiljne bolesti, tzv. Non Hodgingov limfom, od koje se još uvijek liječim.

Zdravlje iz prirode

Ljekovito bilje, biljni pripravci, zdravstveni potencijal namirnica

 Mala Ladica

Iz ruku i pera moje kćeri 

Četvrti ćošak

Postoje takozvani "muški" i "ženski" kućanski poslovi. U ovoj će se rubrici pisati o "muškim" poslovima, i ja ću, kao novi član "uredništva",  pisati o njima

Priče s naslovnice

... o ljudima i događajima iz naše, ali i vaše okoline.