Na ovoj stranici su tematski raspoređeni linkovi koji vas vode na posebne stranice gdje su ponuđeni tekstovi za određene prilike. Tekstovi se mogu koristiti u svom izvornom obliku, a mogu i poslužiti kao orjentir za pisanje vlastitih tekstova. 

Tekstovi za Božić

Tekstovi čestitki za zaljubljene  

Tekstovi čestitki za krizmu 

Tekstovi čestitki za prvu pričest

Tekstovi čestitki za vjenčanje 

Tekstovi čestitki za posebne prilike 

Tekstovi iz požutjelih spomenara     

Tekstovi čestitki za rođendan - za zaljubljene

Tekstovi čestitki za rođendan-prijatelju/prijateljici

Tekstovi čestitki članovima obitelji (tata,mama,brat,sestra...)

Tekstovi za izražavanje sućuti - izrazi sućuti


 Katalog čestitki 

 

7.ožujka 2010.

Dragi   naši   posjetitelji!

 

Već onih prvih dana ove stranice, priznala sam vam da imam pedeset godina. Sad imam još jednu godinu više. I  proširene vene na nogama. Volim sjediti u svojoj fotelji  i heklati pod svojom lampom. Nešto prekrojiti.
Ali, vi bi baš čestitke, pa čestitke. Petkom je prava navala na ovu rubriku.
Pa dobro! Neka vam onda bude.
Vratit ću se mislima u neke svoje dvadesete i pisat ću vam tekstove za čestitke : i one ljubavne, i one vjenčane, i one rođendanske, i one za krštenje, i za useljenje, za krizme i kumstva, pa čak i izraze sućuti, jer , na žalost, i to vidim da vam treba.
Moji tekstovi za čestitke će biti uvijek novi. Oni neće biti nigdje pročitani ( jer ih pišem sama ) , sa ničega prevedeni ni prepisani.  Pisat ću ih „ friško“ i samo za  vas, odnosno, za one kojima ih  vi namijenite.
Bit ću sretna ako se uz te tekstove dogodi ljubav; ili potvrdi ljubav. Tako ću se i ja odužiti životu  za prekrasnu ljubav koju sam od  života dobila kad mi je bilo samo šesnaest godina. I danas nosim Njegovo prezime. Sada je sijed, ali bih Mu svaki dan mogla napisati  bar jednu ljubavnu pjesmu.
& & & & & & & & & &
'Ajmo onda ! Dok se Vi istuširate, ja ću napisati tekst za Vašu čestitku. Poklon ste valjda kupili? Ako ne, uberite putem ružu!

 

 

 


Kako   se   pišu   čestitke ?!

 

Tako i uvijek tako da:

-se misli na onoga kome se piše
-da mu se čestitkom pokaže da ga poznajemo, da   s m o   g a   s l u š a l i   kad nam je tijekom, npr.godine pričao: što želi, što osjeća, što planira i da nam on toliko znači da mu upravo želimo to što si  on  sam  želi i  planira. A to svi možemo. I znamo. I, ako napišemo čestitku sa stvarnim, realnim željama, onima koje se odnose baš na tu osobu kojoj pišemo, čestitka će  sigurno biti dobra. Manje je važno  kako ćemo  to sročiti, da li će tekst biti gramatički točan.
Silne i silne kave s nekim ispijemo; silne gablece pojedemo; cijelo radno vrijeme s nekim provedemo.
Upoznamo ga . Poznajemo ga gotovo koliko i on sam sebe poznaje. I onda je lako napisati čestitku.
-unaprijed zamislite što će biti sa Vašom čestitkom. Svećar ju je pročitao i drži je u ruci. Znam ženu koja je odmah nakon letimičnog čitanja čestitki, što Božićnih, što rođendanskih, iste odmah, ama baš odmah bacala u koš. (Ona mora da nikom za kavom, za gablecima, za radnim vremenom, nije dala da je upozna, nije otkrivala  što bi željela i što planira. Ili je nitko nije stigao zavoljeti i nitko je nije imao potrebu obradovati.)
Zato, manite se onoga ......Iskrene čestitke  i .....sa lijepog plavog Jadrana....i onoga.....dragim mladencima na putu u njihov zajednički život.....
Zašto bi netko čuvao Vašu čestitku i zašto je ne bi odmah, baš odmah bacio u koš, ako na njoj piše ono što su mu napisali toliki drugi i isto ono što je i on napisao tolikima drugima. Ta čestitka košta samo 6,00 kn. Ili najviše  18,00 ako ste htjeli pokazati da ne žalite novca .
Poklonite vrijeme. Već je i to fraza. Poklonite    r  a  z  m  i   š   l  j  a  n   j   e    onom kome pišete.Vaše razmišljanje onom  i o onom kome pišete. I onda nije bitno ni gdje je točka, ni gdje je zarez, ni  gdje ide veliko slovo. Pa i on vas poznaje.I zna da vam možda gramatika nije ni hobi, a kamoli struka. I voli vas takvog: sa zarezom, bez zareza, i sa malim i sa velikim slovom.

Hoću reći: n e ć e   v a m   z a m j e r i t i .

Stoga, odvažite se ! Bez  straha ! Pišete dragoj osobi: prijatelju, rođaku, zaručnici, bratu....... onome sa kojim ste popili kava i kava, onome sa kojim pričate sate i sate : o vinogradu, o njegovoj djeci, o autu, o tome kako bi on, ili vi, trebali kupiti traktor.......
Pa zašto bi to  pismeno trebalo biti teže od usmenog?  Ako se rasteretite pravopisnih pravila, bit će kao da  pričate s njim. Vidjet ćete da nije teško.

A on, dok u ruci bude držao vašu čestitku, mislit će samo kako i gdje da je sigurno spremi, da je ne zagubi i sigurno je neće baciti. Uvijek će se  voljeti podsjetiti  kako ste mu baš vi za rođendan, npr. poželjeli da  mu se ispuni plan i da si kupi traktor. A kada se to i ispuni, čestitka će se čuvati još više.

Stoga, samo hrabro! I sretno!

-ne zaboravite  da ne pišete sebi, već nekom. Njegov je  dan, ne  vaš. On je dobio dijete, niste vi, pa ne pišite o svom djetetu. Njega  to  ne zanima, pogotovo sada kada je dobio svoje dijete. Nije Vaša promocija. Njegova  je. Ne oduzimajte mu  je ni pismeno ni usmeno. Ostavite ga da se veseli  svom uspjehu  i  ne spominjite svoju promociju. Vaša je Vaša  i svaka joj čast . Ali i njegova je njegova i svaka joj čast. U trenutku  nekog  veselog  događaja za koji pišete čestitku vala baš nikoga ne zanima kako ste Vi: rađali, jedno po jedno dijete; polagali ispite, i to jedan po jedan . Šutite o sebi.
-kad pišete čestitku, u g o d i t e    onom  kome  je pišete, zadivite mu se, napišite da  je to velik uspjeh, da je to velik dan, da ste sretni i  njemu  zahvalni  što Vas je pozvao na ovako važnu proslavu. No, treba paziti da  se to ugađanje ne pretvori u laskanje. Treba paziti i da ga  nehotice ne uvrijedite. Ako je čovjek nizak, nemojte napisati da je postao velik čovjek.

 

 

8. ožujka 2010. godine

 


Ovo   su   moja   ljubavna   pisma

 


Dijelilo nas je 250 kilometara. Četiri i pol sata klackanja u drugom razredu vlaka.
Nikad na kiosku nije bilo dovoljno lijepe čestitke kada se bližio njegov rođendan. A kad bih i odabrala onu sa najljepšim ružama, uvijek bi na njenoj unutrašnjosti bilo premalo mjesta za sve što sam mu htjela napisati, za sve što sam zaboravila u prošlom pismu, ili...što mi nije stalo u prošlo pismo. Usitnila bih slova( vidite na slici) samo da stane što više.

 

 

 

 

                    &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

 


A ako  me  ne poslušate i ako vam se baš nikako ne da, zavirite u  ove moje, pa ih malo prilagodite.

 

 

 

Izrada   čestitki

 

Vrste:  A) za vesele prigode:     1. Od končanih cjetova
2. Od prešanih  cvjetova

 

 


B) za tužne događaje (sućut - sa parnim brojem cvjetnih glavica)
1.Od končanih cjetova
2. Od prešanih cvjetova

 

 

 

 Ukoliko se netko od Vas koji gledate ovu moju stranicu odlučio praviti čestitke od prešanog cvijeća, sada treba posijati maćuhice. Ako imate vrt, samo  razbacite sjeme na sunčano mjesto i zapamtite što ste tu posijali. Ako nemate vrt, isto to napravite u oširi cvijetnjak; samo da niknu, a čim dobiju tri listića, ionako će se pikirati u jogurtove čaše ili male cvijetnjake i čekati ranu jesen da ih posadite u zemlju.
Sada je pravo vrijeme i za prešanje ostalog cvijeća i lišća. Toplo je, ima mnogo rascvjetanog cvijeća. Najbolje se preša  u debelim  telefonskim imenicima  ili starim  svescima  narodnih novina. I jedno i drugo je novinski  papir  pa on  dobro  isuši  cvijeće.


Vrste:  A) za vesele prigode:      1. Od končanih cjetova
2. Od prešanih  cvjetova
B) za tužne događaje (sućut - sa parnim brojem cvjetnih glavica)
1.Od končanih cjetova
2. Od prešanih cvjetova
Način izrade: 100 % ručni rad

Za toplih dana berem i prešam cvijeće i lišće. To sobom donosi divnu šetnju  po livadama, šumi, uz rijeku. U početku sam lutala, brala sve što mi se sviđa. No, neke se biljke ne isprešaju lijepo. Tako prekrasne ivančice ili nježne tratinčice nisu dobre za prešanje jer zbog svojih  ispupčenih glavica brane pritisak papira na latice, pa one ostanu ružno i nejednako sasušene. Neke se biljke lijepo prešaju, ali se kasnije teško lijepe, ili kidaju , pa sam i njih eliminirala iz svog herbarija.
Sada  najviše prešam lišće kanadskog  javora i to dok je mlađe i manje. Po svojoj veličini ( ako se na vrijeme ubere) dopušta dva lista na čestitku, taman koliko treba. Prešanjem dobiva  neobično tamnu zelenu boju. Kada se nalijepi na tamnoplavi karton čestitke, stvara divnu, posebnu kombinaciju tamno plave i tamno zelene, koje su pak krasna podloga za cvijeće (pogotovo končano) i za zlatne vitice. Vitice radim  silikonskim pištoljem. Taj  dio traži malo vježbe. Nemojte se obeshrabriti ako mlaz silikonskog ljepila „ide kud on hoće „ , ako nekontrolirano mijenja debljinu i ako iz pištolja izađe ljepljiva kvrga taman tamo gdje bi trebao biti tanka, graciozna linija. Svaka slijedeća  bude ljepša i sigurnija, a pištolj počinje „slušati“ Vašu ruku. Kad se ljepilo osuši, preboja se zlatnom bojom.
Na ovako pripremljenu podlogu od lišća, lijepe se cvjetovi. Bilo oni isheklani od konca, bilo oni prešani. Cvjetovi se heklaju uz kavu. Šalim se, naravno. To nije uvjet, ali se naprave brzo, ne traže šemu, brojenje niti koncentraciju, pa možete razgovarati sa ukućanima, a da ipak nešto i napravite. Moj muž u šali kaže da mi godinama nije vidio lice jer sam stalno sagnuta prema radu. A moja baka je rekla da “svaka žena mora imati nešto u ruki“. E da, ali drugačije ne ide. Malo „odčihneš“ od kave, malo od filma, malo od poslijepodnevnog spavanja pa nešto i ostane. U torbi uglavnom nemam penkalo, nerijetko niti  maramice, a ponekad zaboravim i ruž. Ali nikad, baš nikad nisam bez heklarice i bilo kakvog klupka konca. I kad tako naheklam  nekoliko desetaka cjetića, uštirkam ih, opeglam ih i lijepim na razglednice.
Od prešanog cvijeća najviše volim maćuhice. I one se svojim  bojama, pogotovo onim zagasitim, lijepo uklapaju na tamnu podlogu papira i prešanog  javorovog lista.
Napomena: ove čestitke, s obzirom da imaju na sebi bilje ( pa makar i sušeno), ne smiju se slati poštom u inozemstvo.     
 

Ja sada pripremam  čestitku u narodnom stilu  na bijelom papiru. Za sada znam jedino da mora  prevladavati  crvena  boja. Kada je dovršim, pokazat ću Vam je, naravno.

Izgled čestitke je važan. I onaj tko je šalje i onaj tko je prima, žele da ona bude p o s e b n a. Samo takve se čuvaju u albumima i kutijama za uspomene.
Tekst čestitke je još važniji. On sadrži poruku, svjedoči naše poznavanje osobe kojoj pišemo, ali  i našu želju i nastojanje da joj ugodimo. Stoga, valja se potruditi.
Za one koji imaju želju, ali nemaju ideju, nastavno ću  napisati  nekoliko mogućih tekstova. Vi  ga prilagodite, ili neka Vam posluži  kao inspiracija.
Primjeri  su čisto moji, potpuno originalni i sada prvi puta napisani. No, ako  je prilika toliko posebna, a onaj kojem  treba  napisati  čestitku toliko izuzetan, možete  mi pisati na e-mail adresu u rubrici kontakt. Ako budem  imala  vremena, uz malo Vaših podataka o osobi kojoj pišemo, rado ću se potruditi  za tog  Vašeg  Nekog, da dobije  tekst  koji  ćete  samo Vi napisati i koji  samim tim neće biti objavljen ovdje.

   Djelovanje Ladice pomažu:

Sviđa Vam se stranica?

Preporučite nas prijateljici, prijatelju, ujni, tetku...

 

Pisma u Raj

Znaš, ...

Tekstovi za čestitke

Ako želite napisati nešto posebno, za nekog iznimnog,... pročitajte ponuđene tekstove za razne prilike!

Katalog čestitki

Onima koji vam puno znače, izrazite na poseban način  svoje osjećaje,želje i čestitke. Čestitke jedinstvene po tehnici...

Suveniri

Stvorila sam „Josipa i Katicu, Slavonca i slavonsku snašicu, koji su u crkvu krenuli, za misu se odjenuli  

Pokloni

Kakvi? Da ne koštaju puno; da obraduju; da ne omalovaže, ali ni prezaduže onoga kome  nosimo 

Ručni radovi i rukotvorine

Što oči vide, ruke naprave...  

Priče iz moje kuhinje

Tajna „ oružja“ u kuhinji :
Ja sama probala ili čula od drugih pa „šaljem „dalje.

Pola života je iza nas. Dobro, možda i malo više.
Pola života je ispred nas.Dobro; možda i malo manje.
Ali, u prosjeku, negdje smo oko sredine.

Kad te teškoće pritisnu

Točno prije godinu dana obolio sam od teške i ozbiljne bolesti, tzv. Non Hodgingov limfom, od koje se još uvijek liječim.

Zdravlje iz prirode

Ljekovito bilje, biljni pripravci, zdravstveni potencijal namirnica

 Mala Ladica

Iz ruku i pera moje kćeri 

Četvrti ćošak

Postoje takozvani "muški" i "ženski" kućanski poslovi. U ovoj će se rubrici pisati o "muškim" poslovima, i ja ću, kao novi član "uredništva",  pisati o njima

Priče s naslovnice

... o ljudima i događajima iz naše, ali i vaše okoline.